+30 211 7109383

Αντλίες Θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι μηχανήματα που "αντλούν" θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος ή από το υπέδαφος και την αποδίδουν στο χώρο που χρειάζεται θέρμανση.

Στην πρώτη περίπτωση ονομάζονται αντλίες αέρα–νερού ή αέρα–αέρα, ενώ στη δεύτερη γεωθερμικές αντλίες.

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια (ρεύμα).

Ο ρόλος τους είναι να μεταφέρουν θερμότητα (θερμική ενέργεια) και χρησιμοποιούνται τόσο για τη θέρμανση όσο και για την ψύξη ενός χώρου.

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού μπορούν να παράγουν ζεστό νερό χρήσης και ταυτόχρονα να θερμάνουν το χώρο χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης (καλοριφέρ ή ενδοδαπέδια θέρμανση).

Όταν θέλουμε να ψύξουμε ένα χώρο, η λειτουργία της αντλίας αντιστρέφεται και απορροφώντας θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο την αποβάλλει στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ερευνητικά δεδομένα

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τη συγκριτική απόδοση όλων των συστημάτων θέρμανσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2013, οι αντλίες θερμότητας επιτυγχάνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο θέρμανσης. Μάλιστα -σε σχέση με το πετρέλαιο- η μείωση του κόστους είναι της τάξης του 60%!

Οι αντλίες θερμότητας επομένως θεωρούνται ο πλέον οικονομικός & αποδοτικός τρόπος θέρμανσης.

Πώς τοποθετείται

Οι Αντλίες Θερμότητας ανάλογα με των τύπο τους διακρίνονται σε φυγοκεντρικές Αντλίες Θερμότητας για εσωτερική τοποθέτηση και Αξονικές Αντλίες Θερμότητας για εξωτερική τοποθέτηση ανάλογα με τις προδιαγραφές που δίνονται.

Πόσο κοστίζουν οι αντλίες θέρμανσης;

Παρά τα όσα ακούγονται, οι αντλίες θέρμανσης δεν αποτελούν ακριβή επένδυση, αφού το πολύ εντός 3 ετών έχει γίνει απόσβεση και απαιτούν ελάχιστες δαπάνες για θέρμανση το χειμώνα.

Αντλίες θερμότητας: πλεονεκτήματα

 • Εξασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομία σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης, λόγω μεγαλύτερου συντελεστή απόδοσης (εξοικονόμηση 60-74% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και 50-60% σε σχέση με το φυσικό αέριο, ανάλογα πάντα με το σύστημα που χρησιμοποιείται, δηλαδή αντλία αέρα-νερού, αέρα-αέρα ή γεωθερμική αντλία)
 • Είναι 100% αυτόνομα συστήματα (δεν χρειάζονται ορυκτά καύσιμα για να λειτουργήσουν, αφού αξιοποιούν τον αέρα του περιβάλλοντος ή το υπέδαφος ως πηγές άντλησης ενέργειας)
 • Εκτός από θέρμανση παράγουν και ζεστό νερό χρήσης χωρίς επιπλέον κόστος
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για θέρμανση το χειμώνα αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι μέσω της ίδιας εγκατάστασης
 • Μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε νέες οικοδομές όσο και σε υπάρχουσες κατοικίες
 • Έχουν εύκολη τοποθέτηση και γρήγορη εγκατάσταση (η εξωτερική μονάδα εγκαθίσταται -υπό προϋποθέσεις- ακόμη και σε μπαλκόνι, εξοικονομώντας χώρο και χωρίς να απαιτείται λεβητοστάσιο ή δεξαμενή καυσίμων)
 • Συνήθως διατηρείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης - δροσισμού (ενδοδαπέδια θέρμανση ή καλοριφέρ / fan coils) και υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο ή με ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης
 • Μπορεί να ληφθεί επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης για αντλία θερμότητας έως και 70% με το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 • Έχουν πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση
 • Έχουν αθόρυβη λειτουργία
 • Έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης
 • Είναι εξαιρετικά ασφαλείς στη χρήση τους, λόγω της απουσίας καύσης και αποθήκευσης κάποιας εύφλεκτης ύλης
 • Είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αφού δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με καυσαέρια
 • Έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα - λόγω μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - που ανεβάζει την ενεργειακή κλάση μιας κατοικίας
 • Έχουν αποδοτική λειτουργία σε χαμηλές & υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (από -10°C έως 43°C)
 • Είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα ψύξη και ζεστό νερό χρήσης.

Δείτε τις αντλίες θερμότητας αέρα - νερού της Apolloteck.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αντλίες θερμότητας, διαβάστε τις συχνές ερωτήσεις

Greek