+30 211 7109383

Τι είναι το δοχείο αδρανείας;

Το Δοχείο Αδράνειας (που για συντομία θα αποκαλούμε Tank) είναι ένα δοχείο συνήθως σε κυλινδρικό σχήμα, με χωρητικότητες (για οικιακή χρήση) από 300 – 2.000 lt νερού και με πολύ καλό θερμομονωτικό περίβλημα.

Είναι συνδεμένο με το σύστημα θέρμανσης και λειτουργεί με θερμοστάτη χώρου (όπως ξέρουμε και από τον λέβητα πετρελαίου). Περιέχει το ίδιο νερό που κυκλοφορεί μέσα στα σώματα καλοριφέρ ή το νερό της επιδαπέδιας θέρμανσης και όχι το νερό χρήσης π.χ. του boiler. Είναι δηλαδή «νεκρό νερό» το οποίο δεν ανανεώνεται και συνεχώς επανακυκλοφορεί μέσα στο σύστημα.

Ποια είδη δοχείων αδρανείας υπάρχουν;

Υπάρχουν 3 κατηγορίες δοχείων αδρανείας.

 • Απλό δοχείο αδρανείας, όπου μπορούμε να αποθηκεύσουμε ενέργεια από διάφορες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Με απλά λόγια μπορούμε να συνδέσουμε στο δοχείο αδρανείας ό,τι μπορεί να παράγει ενέργεια και να λειτουργούν συνδυαστικά μεταξύ τους.
 • Δοχείο αδρανείας με εναλλάκτη θερμότητας, όπου ισχύουν τα προηγούμενα με τη διαφορά ότι υπάρχει και εναλλάκτης θερμότητας μέσα στο δοχείο, ο οποίος λειτουργεί ως υποδοχή για τη σύνδεση με επιλεκτικούς συλλέκτες, για υποβοήθηση θέρμανσης 30%ετησίως.
 • Δοχείο αδρανείας με εναλλάκτη θερμότητας και ενσωματωμένο boiler ζεστών νερών χρήσης, όπου εκτός από τις προηγούμενες δυνατότητες μπορούμε να έχουμε και ενσωματωμένο boiler ζεστών νερών χρήσης προσφέροντας την πλέον ολοκληρωμένη λύση στα δοχεία αδρανείας (Tank in Tank).

 

Που χρησιμοποιούνται τα δοχεία αδρανείας;

Το Tank χρησιμοποιείται κυρίως στην επιδαπέδια θέρμανση και πιό γενικά σε συστήματα θέρμανσης &ψύξης που χρησιμοποιούν δίκτυο νερού. Μέσω αυτοματισμών προσφέρει τη δυνατότητα μίξης του νερού με επανακυκλοφορία, μέσω τρίοδης βάνας για παράδειγμα, για τη σωστή θερμοκρασία προσαγωγής του νερού στο σύστημα.

Γιατί είναι παντελώς απαραίτητη η χρήση δοχείου αδρανείας

Το δοχείο αδρανείας μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε ενέργεια και αποθηκεύοντάς την να μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε την ώρα που πραγματικά τη χρειαζόμαστε και όχι μόνο την ώρα που γίνεται η παραγωγή της. Μας δίνεται επομένως η δυνατότητα να επιλέγουμε την επιθυμητή θερμοκρασία με τη χρήση θερμοστάτη χώρου και όταν κλείνει ο θερμοστάτης η ενέργεια που συνεχίζει να παράγεται να αποθηκεύεται στο Tank. Επίσης, τη στιγμή που θα χρειαστούμε ενέργεια θα την έχουμε άμεσα διαθέσιμη, χωρίς την αναμονή των 15΄-25΄ λεπτών που απαιτείται ακόμη και σε έναν λέβητα πετρελαίου ή αερίου.

Το δοχείο αδρανείας χρησιμοποιείται επίσης στη γεωθερμία και συνδυάζεται με ηλιακούς συλλέκτες, όπου όλα μαζί τα συστήματα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί είτε μόνη της είτε συνδυαστικά με άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Για να γίνει πιο κατανοητό, μπορούμε να φανταστούμε την παραπάνω λειτουργία ως μία μπαταρία η οποία φορτίζει από δύο, τρεις ή και περισσότερους φορτιστές και χρησιμοποιούμε αυτή την ενέργεια όποτε τη χρειαζόμαστε.

Δοχείο αδρανείας – οφέλη &πλεονεκτήματα

Όπως προαναφέρθηκε, το δοχείο αδρανείας συνδράμει στο να αποθηκεύουμε όλη την παραγόμενη ενέργεια και να τη χρησιμοποιούμε τη στιγμή που τη χρειαζόμαστε στο χώρο μας.

Αυτό σημαίνει πως δεν “πάει χαμένη” ούτε μια αχτίδα ήλιου, καθώς η ενέργεια αποθηκεύεται στο δοχείο αδρανείας και περνάει στο χώρο μας την ώρα που εμείς θα ενεργοποιήσουμε το θερμοστάτη χώρου.

Η ετήσια εξοικονόμηση καυσίμου υπολογίζεται στο 10%- 15%.

Δοχείο αδρανείας - χαρακτηριστικά:

 • Συνεργάζεται με εξωτερικούς εναλλάκτες θερμότητας
 • Προσφέρεται με ανόδιο μαγνησίου
 • Αντιδιαβρωτική προστασία
 • Μέγιστη θερμοκρασία κυκλώματος θέρμανσης: 95°C
 • Μέγιστη θερμοκρασία νερού χρήσης: 80°C
 • Μέγιστη πίεση λειτουργίας: 6 bar
 • Μέγιστη πίεση λειτουργίας κυκλώματος θέρμανσης: 3 bar
 • Μόνωση πολυουρεθάνης: 45kg/m3
 • Εσωτερική επισμάλτωση.
Greek